جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
غفلت یا هوشیاری

به طور کلی هوشیاری زمانی اتفاق می افتد که در مواجهه با هر مسأله و مشکلی، تحلیل و بررسی از آن موضوع داشته باشیم. تحلیل مشخص از اوضاع مشخص، از افراد مشخص، از رفتار مشخص. اگر هوشیار نباشیم مطمئناً آسیب می زنیم به خصوص به مسافرانی که در حال سفر هستند

موضوع کارگاه آموزشی همسفران: غفلت یا هوشیاری

استاد: همسفر ابراهیمی

تاریخ: دوشنبه 1403/08/21

غفلت به معنای غافل بودن و اهمال کردن و هوشیاری به معنای در لحظه بودن و آگاه بودن است.

بین غفلت و هوشیاری «یا» قرار گرفته؛ بدین معنی که نمی توان همزمان هم در غفلت باشیم و هم در هوشیاری.

پیرو دستور جلسه «وادی هشتم»، که استاد فرمودند هم راه برویم و هم از راه برویم؛ ما همسفران راه می رویم، یعنی در جلسات شرکت می کنیم؛ هرچند همین آمدن هم اوایل با مشکلاتی همراه بود ولی از آنها عبور کرده و خود را به جلسات رساندیم. باید از راه نیز برویم؛ یعنی حرمتها و قوانین این راه را رعایت کنیم. من همسفر بدانم تنها از راهش به درمان می رسم، اینکه بخواهم با همسفران دیگر در بیرون از اینجا ارتباط داشته باشم، شماره تلفن رد و بدل کنم و… نشاندهنده این است که دیگر در راه نیستم و به بیراهه کشیده شده ام و حتماً به مقصد نمی رسم.

یکی از موارد تأثیرگذار دیگر در هوشیاری و غفلت تصویرسازی ذهنی است. در آن جلسه، یاد گرفتیم با چارچوب های قبلی نمی توانیم رشد کنیم بلکه باید آنها را شکسته و کنار بگذاریم تا بتوانیم رشد کنیم. یکی از این چارچوب ها که ممکن است من همسفر درگیر آن باشم، این است که مدام با خود بگویم آیا بیمار من درمان می شود، آیا نمی شود و… یعنی با چارچوب ذهنی خود و آنچه جامعه از اعتیاد ساخته، می آیم و تنها با درک جلسه شناخت اعتیاد و دیدن نمونه های درمان شده است که این چارچوب کنار می رود.

چه مسافر غافل باشد چه هوشیار، فرقی نمی کند در هر دو صورت نقش من همسفر خیلی مهم است، اگر او غافل باشد و هنوز مسیر درمان را انتخاب نکرده باشد، من همسفر در حالت غفلت می توانم با اضطراب و استرس خود و گوشزد کردن مواردی که در جلسات آموزش می گیرم بدون در نظر گرفتن زمان و مکان مناسب، تخریب بزنم و اگر مسافر هوشیار باشد و مسیر درمان را انتخاب کرده باشد و بیاید، باز هم نقش من همسفر بسیار مهم است، چون باید مواظب باشم در این مسیر چگونه او را از نظر کلامی، رفتاری، چهره ای، برخوردی همراهی می کنم.

در قرآن 35 بار به کلمه غفلت اشاره شده است و این نشان میدهد که غفلت چقدر به ما نزدیک است و چطور ما هر لحظه می توانیم دچار غفلت شویم.

همیشه در جلسات گفته می شود دوربین روی خودمان باشد یعنی روی اعمال و رفتار خود تمرکز داشته باشیم. به جای اینکه دنبال مقایسه، قضاوت و… باشیم، باید ببینیم خودمان چه کاره ایم. هدف جلسات این است که یک نفر درمان شود و آن یک نفر هر کسی می تواند باشد. همسفری همسفر است که برای رهایی آن یک نفر تلاش کند، نه اینکه بخواهد بیمار خودش درمان شود و کسی که هنوز در فکر درمان بیمار خودش است، یعنی در غفلت قرار دارد.

برای اینکه از غفلت فاصله بگیریم، باید از موضوعات برداشت درست داشته باشیم، من همسفر در جلسات غافلم از اینکه اینجا آموزش می گیرم تا نگاه چند وجهی به هر موضوعی داشته باشیم، نگاه تک بعدی به آموزشها نشانه غفلت است. و

هوشیاری، تأمل، تفکر، آگاه بودن و در واقع بیداری است. چرا اکثراً از موضوعات پیرامون، یا رفتار و کردار و اعمال خود غافلند؟

چون راحت طلبند. نیاز ندارند برای هر کاری تأمل و تفکری داشته باشند، طبق عادت همیشگی کاری را انجام میدهند و می روند ولی برای غافل نبودن باید یک سری پارامترها را رعایت کرد:

باید یاد بگیریم در لحظه باشیم؛

باید یاد بگیریم کجا سکوت کنیم و کجا سخن بگوییم؛

باید یاد بگیریم در برابر یک سری اتفاقات عکس العمل نشان ندهیم؛ مثلاً در برابر رفتار نادرست فرزند، همسر یا هر کس دیگری، به جای عصبانی شدن و داد زدن، یا ثابت کردن حرف به این فکر کنیم که او چرا این برخورد را با من داشته است یا اگر مصرف کننده است، به علت مصرف کننده بودنش نخواهیم فقط جبهه بگیریم.

شاید ابتدای رفتن در مسیر هوشیاری سخت باشد ولی اگر بخواهیم با آموزشها در مسیر هوشیاری قدم برداریم، ابتدا سکوت می کنیم که واکنش هیجانی نشان ندهیم. بعد فکر می کنیم این اشکالی که از من گرفته شده، درست است یا نه؟ اگر هست که در خیلی موارد وجود دارد، ولی من پذیرای آن نیستم، بدانم به آن روند عادت کرده ام و برای همین آن را نمی بینم. اگر هم آن مسأله در من نبود، ببینم کجا دخالت بیجا، لحن نامناسب، حرف نابجا انجام دادم که جایگاه من زیرسؤال رفت.

به طور کلی هوشیاری زمانی اتفاق می افتد که در مواجهه با هر مسأله و مشکلی، تحلیل و بررسی از آن موضوع داشته باشیم. تحلیل مشخص از اوضاع مشخص، از افراد مشخص، از رفتار مشخص. اگر هوشیار نباشیم مطمئناً آسیب می زنیم به خصوص به مسافرانی که در حال سفر هستند و حتی به مصرف کننده ای که داخل خانه است. ولی اگر هوشیار باشیم، آسیب شناسی می کنیم و فکر می کنیم چگونه می توان آن مشکل را حل کرد و اکثر مواقع به نتایج خوبی خواهیم رسید.

برای هوشیار شدن باید خود را جای طرف مقابل بگذاریم. هرچه از مثلث جهالت فاصله بگیریم به مثلث دانایی نزدیکتر می شویم و قطعاً می توانیم به دانایی موثر برسیم.

فردی که هوشیار است، فرمانپذیر است؛ این فرمانپذیری در خانه از همسر و در جلسات از قوانین و حرمتهاست. شخص هوشیار قوانین را می پذیرد و برایش عادی نمی شود که چون چند سال است می آید پس اشکال ندارد. دقیقاً اوج غفلت این است که مدام از این عبارات استفاده کنیم: «من فکر کردم…. »، «من گفتم شاید…»، «ببخشید، معذرت می خواهم های مکرر» و… این یعنی فرمانپذیر نیستیم و تا فرمانپذیر نباشیم نمی توانیم به فرمان عقل نزدیک شویم. وقتی فرمان راهنما، سرلژیون و… را گوش نکنیم چطور می توانیم به فرمان قدرت مطلق گوش کنیم. بنابراین دقیقتر عمل کنیم و حساس تر به موضوعات بنگریم.

یکی از راههای رسیدن به هوشیاری، خویشتنداری است. اینقدر از هر موضوعی و به خصوص از مسائل خانه برای دیگران، صحبت نکنیم.

کسی که غافل است از نقد شدن ناراحت می شود چه در خانه و چه در جلسات، و واکنش نشان می دهد و توجیه می کند. ولی انسانهای هوشیار، دنبال ریشه یابی مشکل هستند و به خود می گویند الان باید چه کاری انجام دهم. چون فکر می کند و روش حل مسأله را یاد گرفته است.

نوع زندگی امروز ما نشان می دهد در گذشته چقدر غفلت داشته ایم. اگر زندگی رو به رشد است بدانیم در حال هوشیار شدن هستیم ولی اگر همچنان اوضاع مثل قبل است یعنی غفلت های خود را شناسایی نکردیم و به موارد هشداردهنده در زندگی توجه نمی کنیم. این موارد می تواند توسط یک بچه یا توسط مصرف کننده و یا هر کسی گفته شود، به عنوان همسفر حواسمان به همه چیز باشد و فرصت ها را از بین نبریم، غفلت نکنیم هوشیاری باعث فرصت سازی می شود.

کسی که خودش را به خواب زده نمی توان بیدار کرد ولی کسی که خواب باشد، بالاخره به خودش می آید و همه اینها به درون ما بستگی دارد، به اینکه بخواهیم تغییر کنیم یا نه. تا نپذیریم غفلت داریم، نمی توانیم از آن خارج شویم.

«آنکه با گرگش مدارا می کند، خلق و خوی گرگ پیدا می کند

هر که گرگش را دراندازد به خاک، رفته رفته می شود انسان پاک

کسی که در زندگی و در جلسات ماندنی باشد ، خودش راهش را پیدا می کند با توجه به تمام مشکلات و سختی ها، ولی کسی که رفتنی باشد، راه رفتن را با هر بهانه ای پیش می گیرد. انشاءاله با در لحظه بودن و آموزش گرفتن بتوانیم خوب زندگی کنیم.


دوستانی که در این زمینه مشارکت نمودند:

همسفران: ابراهیمی2- عدنانی- سبحانی- زمانه- ملکی- بی غم- احمدی- اکبری- توانا- شریفی-

مسئول کارگاه: همسفر حریری
مسئول نظم کارگاه آموزشی: مسافر سفر دوم عباس
3.4 5 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

15 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
همسفر رضایی
همسفر رضایی
1 ماه قبل

سلام خداقوت استاد عالی بودن من باید وقت دروبینم روی خودم باشه چون وقتی دوربینم روبه بقیه باشه من از خودم اعمال رفتارم غافل میشم تشکر از کمیته آموزش ومسول سایت

همسفر ملکی
همسفر ملکی
1 ماه قبل

با عرض سلام و خداقوت وتشکر فراوان از استاد گرامی که به خوبی دستور جلسه را باز کردند.من هر جا که غفلت داشته باشم فرصت سوزی میکنم و هرجایی هوشیار باشم فرصت سازی میکنم وهوشیار بودن یعنی هرلحظه آموزش‌ها را کاربردی کردن.با تشکر فراوان از تیم پر تلاش سایت 🌹

فردوس استکی
فردوس استکی
1 ماه قبل

باسلام خدمت بزرگواران
خدا قوت
چقدر استاد عالی موضوع را باز کردند.
انشاالله که همیشه در خویشتن داری باشم چرا که یکی از راههای رسیدن به هوشیاری و بیداری است
نکات بسیار عالی گفتند سپاسگزارم
باتشکر از کمیته آموزش و تیم ارجمند سایت
در پناه حق باشید ،🌹♥️

همسفرحریری
همسفرحریری
1 ماه قبل

باسلام وتشکر از استاد وهمه خدمتگزاران سروج
یکی از راههای رسیدن به هوشیاری ،تحلیل وبررسی روی موضوعات هست واینکه برای هر مشکل یا مساله درزندگی به دنبال راه حل باشم وریشه وعلت آن مشکل را در خودم پیدا کنم.

همسفر خدائیان
همسفر خدائیان
1 ماه قبل

با تشکر از استاد عزیزم
باید مواظب باشم که در روابطم و از حریمانه به صمیمانه تبدیل کردن آن باعث نشوم دیگران به خودشان اجازه بدهند به حریم خصوصی من وارد شده و از غفلتم سوء استفاده کنند🙏🌹

همسفرحیدری
همسفرحیدری
1 ماه قبل

باسلام وتشکرفراوان ازاستاد
من اگریادبگیرم چگونه تفکرکنم درموردهرمسئله وموضوعی تامل وتفکرمیکنم آنوقت هیچوقت به مشکل برنخواهم خوردوکمتردچارغفلت میشوم تشکرازعزیزان سایت

همسفر سبحانی
همسفر سبحانی
1 ماه قبل

با سلام واحترام خدمت همه عزیزان خدمت گز ار اگر راه را پیدا کنم در هوشیاری هستم واگر توبی راهه باشم درغفلت بسر میبرم باید از خودم قافل نشوم ممنون وسپاسگذارم

مسافرمیثم۲
مسافرمیثم۲
1 ماه قبل

باعرض درود و خداقوت.
سپاس از همه خدمتگذاران بدون تمنای سروج.

همسفر عدنانی
همسفر عدنانی
1 ماه قبل

با سلام وتشکر از استاد عزیز ،اموزش عالی وپر از نکات کلیدی بود .
غفلت من بخاطر دانسته غلط ذهنی ،ونااگاهی وبرداشت غلط بوده وزمانی که به پذیرش این مطلب برسم ودر راستای ان اموزش بگیرم وهدف وخواسته شدید داشته باشم .با هر اموزشی که می گیرم ودر جهت ان حرکتی داشته باشم یعنی جهت من از غفلت به هوشیاری است و مهمترین عوامل هوشیاری در لحظه بودن واگاهی درست وبرداشت درست ازموضوعات است که خروجی ان تشخیص دزست ورسیدن به نگاه شش وجهی است .
خدا قوت به کمیته اموزش وتیم سایت

همسفر عدنانی
همسفر عدنانی
1 ماه قبل

با سلام وتشکر از استاد عزیز اموزش خیلی عالی ونکات کلیدی داشت
غفلت از جهل ،برداشت غلط است وزمانی به هوشیاری نزدیک میشوم که به دنبال اموزش وکار بردی کردن ودرک ان باشم واین خواسته شدید وهدف خود قرار دهم وبخواهم از خودی که ساختم فاصله بگیرم وجهتم را تغییر دهم .انسان در هر لحظه در حال انتخاب است ومرز بین غفلت وهوشیاری خیلی خیلی کم است ونیاز به اگاهی دارد ، که قبل از انجام هر گفتار ورفتاری تفکر وتامل وتدبر داشته باشم که خروجی ان پشیمانی و معذرت خواهی نباشد

همسفر کشاورز
همسفر کشاورز
1 ماه قبل

سپاس از استاد🙏🏻🙏🏻
برداشت من؛ هرلحظه باید مراقبت کنم از افکارو رفتارو کردارم.خیلی از عادتهای کوچک وضدارزشی نشانه این است که غافل بودم و درصدد تغییرشان نبودم…واولین قدم پذیرش این است که نبایدآدم قبلی باشم و درلحظه با اندکی تفکرباهوشیاری تصمیم میگیرم و عمل سالم انجام میدهم🌼🌼🌼🌼

مرتضی مسافر سفر اول
مرتضی مسافر سفر اول
1 ماه قبل

باعرض سلام واحترام
تشکر میکنم از کمیته محترم آموزش وتشکر از استاد گرامی
از مطالب اینگونه برداشت کردم، اگر من در هر مشکلی ودر مورد هر موضوعی که باشد توانستم با تفکر ،تأمل وتعقل ریشه آن مشکلات را بشناسم و با بررسی وتحلیل درست از شرایط در پی راه حلی برای آن باشم در حقیقت از غفلت خود به سمت هوشیاری قدم برداشته ام،باید فرمانپذیر و نقدپذیر باشم، جایگاه خود را بشناسم وبدانم هر کجا شرایط رو به رشدو بهبود است یعنی از غفلت خود کاسته ام .
سپاسگزارم از همه دوستان خدمتگزار سروج وتشکر میکنم از تیم وعوامل زحمت کش سایت

همسفر اکبری
همسفر اکبری
1 ماه قبل

باسلام. وسپاس فراوان از استاد🙏🙏🌷🌷من هرزمانی در لحظه نباشم دوباره عادت های قبلی را تکرار می کنم چون ۱۰ثانیه سکوت را نکردم وشتابزده حرفی یا کاری را انجام دادم که اول باعث آسیب به خودم میشودولی هشیاری باععث میشود در هر موقعیت ومکانی. رفتار سالم انجام دهم

مسافر علیرضا رفیعائی
مسافر علیرضا رفیعائی
1 ماه قبل

تشکر فراوان از استاد و کلیه همسفران سروج:
با مطالعه این دستور جلسه آموزش گرفتم که چقدر تمرکز در هر مقوله ای می‌تواند مثمرثمر باشد،عدم تمرکز غفلت و تمرکز و در لحظه بودن هوشیاری به همراه دارد،این دستور جلسه برای من آموزشی متفاوت از وادی اول بود

همسفر بنده علی
همسفر بنده علی
1 ماه قبل

سلام وخدا قوت برداشت من،هوشیاری نیاز به آگاهی و آگاهی نیز به آموزش می خواهد، با آموزش می توانیم چشمهایمان را نسبت به مسائل باز کنیم ودرکارها دقت کنیم درهرموضوعی اصل وریشه کار را ببینیم ودرست و غلط را بسنجیم این باعث گرفتن نتایج بسیار مثبت و خوبی می شود وکمتر ما را به اشتباه می اندازد باتشکرازکمیته آموزش