زمانی که خواسته ما نامعقول باشد، یعنی از لحاظ شرایط زمانی و مکانی درست و به جا نباشد و ما خواسته خودمان را بیان کرده باشیم وآن خواسته پذیرفته نشود روحیه طلبکاری در ما شکل می گیرد.
موضوع کارگاه آموزشی همسفران: روحیه طلبکاری یا قدرشناسی
استاد: همسفر احمدی
تاریخ: دوشنبه ۱۴۰۴/۴/۱۶
روحیه طلبکاری فقط مختص فردمصرف کننده و خانواده او نیست وعموم جامعه درگیر آن هستند، ولی شدت آن در خانواده مصرف کننده اصولاً خیلی بیشترمی باشد.
اکثر ما روز اول با اوج طلبکاری و توقع وارد جلسات شدیم. و ازهمه کس و ازهمه چیز طلبکاربودیم حتی خودمان و در کنارش این توقع را هم از دیگران داشتیم که بیایند و مشکلات ما را حل کنند.
اولین صحبتی که در بدو ورود با همه ما شداین بود که باید تسلیم باشیم. یعنی به صحبت ها و فرمانها خوب گوش بدهیم. پذیرش اینکه ما نمیتوانیم نه برای مصرف کننده و نه برای هیچ شخص دیگری کاری انجام بدهیم، در ابتدا برای همه ما سخت بود، ولی به مرور زمان با آمدن و رفتن این پذیرش در ما شکل گرفت و از روحیه طلبکاری ما اندکی کاسته شد، به این درک رسیدیم که اگربه اینجا می آییم فقط وفقط برای خودمان ودرمان خودمان است نه شخص دیگری.
بین روحیه طلبکاری وقدرشناسی، (یا) گذاشته شده است و این بدان معناست که نمی شود در یک موضوع هم طلبکار باشیم و هم قدرشناس، این دو ضدّ هم اند واین یعنی اگر طلبکارباشیم قدرشناسی دیگر جایی ندارد.
ما جدا از اینکه دائمأ از خداوند و دیگران طلبکار هستیم، گاهی مواقع نیز از خودمان هم طلبکارمیشویم و این مسئله تا جایی ادامه پیدا میکند که ما خارج از حیطه توانایی های خودمان، از خودمان توقع و انتظار داریم. اینکه اگر کاری را انجام می دهیم، بدون هیچ کم و کاست و عیبی باشد و به قول معروف «مو،لای درزش نرود»، که این مسئله تمامأ نشان دهنده تأئیدطلبی ما می باشد و اولین آسیبش به خودمان و بعد هم به دیگران است و نتیجه اش شدت روحیه طلبکاری در خود ما است.
روحیه طلبکاری چه زمانی در ما به وجود می آید؟
زمانی که ما خواسته ای داشته باشیم وآن خواسته ما اجابت نشود، روحیه طلبکاری در ما هویدا و آشکار میشود. طبق وادی چهارم نفس هرکس با خواسته های اوشناخته میشود که خواسته ها دونوع هستند.۱ـخواسته معقول۲ـخواسته نامعقول؛ زمانی که خواسته ما نامعقول باشد، یعنی از لحاظ شرایط زمانی و مکانی درست و به جا نباشد و ما خواسته خودمان را بیان کرده باشیم وآن خواسته پذیرفته نشود روحیه طلبکاری در ما شکل می گیرد.
نکته حائز اهمیت اینکه، قبل از هرچیزی بیائیم وخواسته هایمان را مورد بررسی قرار بدهیم. ببینیم خواسته ای که ما داریم معقول است یا نامعقول و بعد آن خواسته را بیان نمائیم که البته این کار مستلزم تکرار و تمرین و سپری نمودن زمان میباشد.
نکات کلیدی برای ازدست دادن روحیه طلبکاری درخودمان:
۱ـ خودانتقادی: به جای سرزنش کردن، خودمان را نقد کنیم. این کار باعث میشود نقاط ضعف و عیوبمان را بشناسیم و در جهت اصلاح آنها حرکت کنیم.
۲ـ دیدن نکات مثبت خودمان: اینکه تمام نگاهمان فقط روی ایرادها و نواقص یک موضوع و یا یک فرد نباشد. بیائیم نکات مثبت و ارزنده را هم نگاه کنیم.
۳ـ پذیرش خودمان: وضعیت کنونی خودمان را، همان طور که هست تمام و کمال پذیرا باشیم. خودمان را دوست داشته باشیم با تمام ضعف هایی که داریم.
۴ـ قدرشناس جایگاه های خودمان در هر زمینه ای که هستیم؛ نشانه قدرشناس بودن جایگاه همسفربودن در جلسات مستلزم این است که فقط وفقط برای درمان خودمان به جلسات بیاییم نه شخص دیگری.
در جلسات به ما آموزش داده می شود قدرشناس هر کسی باشیم که خدمتی برای ما انجام می دهد. قدرشناس اساتید، راهنماها، سرلژیون ها و… زمانی که ما این عمل را در جلسات انجام بدهیم در خانواده، محل کار و جامعه هم می توانیم قدرشناس خدماتی باشیم که دیگران برای ما انجام می دهند.
ریشه طلبکاری در چه چیزهایی میتواند باشد:
۱ـ منیت: منیت از نوع خودبرتربینی، در ما آنقدر ریشه دوانیده است که میخواهیم همیشه همه چیز به بهترین نحو اجرا شود و یا منیت از نوع خودکمبینی که با پایین دیدن خودمان اصلاً توانایی هایمان به چشممان نمی آید.
۲ـ قرارگرفتن در مثلث جهالت (ترس، منیت، ناامیدی): ترس از انجام دادن یک کار حتی یک کار ساده، باعث طلبکار شدن ما از دیگران میشود.
۳ـ عدم شناخت توانایی های خودمان: مواقعی که توانایی خودمان را، چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی، در انجام هر کاری در نظر نگیریم روحیه طلبکاری به سراغ ما می آید.
۴- بودن در نفس اماره: که ناشی از نشناختن خواسته های نفس اماره است که از چه جنسی هستند.
برای تبدیل روحیه طلبکاری به قدرشناسی اول باید از تفکرخودمان شروع کنیم. تفکر کردن قبل از صحبت کردن و بعد از آن نظارت داشتن روی گفتار و عملکردمان که سالم و درست باشد.
دوستانی که دراین زمینه مشارکت نمودند:
همسفران: حریری ـ عدنانی ـ اکبری ـ ابراهیمی ـ محمدی ـ مکری ـ مزروعی ـ مستأجران


با عرض سلام و خداقوت وتشکر فراوان از استاد گرامی که به خوبی دستور جلسه را باز کردند.برداشت من این بود که من با وجود منیت از نوع خود کم بینی نقاط مثبت خودم را نمیبینم و از خودم طلبکار میشوم.با تشکر فراوان از تیم پر تلاش سایت 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹 🌹
باعرض سلام وباتشکر از استاد عزیز،زمانیکه من از خودم انتظار وتوقع خارج از توانم داشته باشم ،روحیه طلبکاری در من بوجود می آیدواز خودم طلبکار میشوم که چرا نتوانستم کار را درست وتمام وکمال انجام بدهم به خود سرزنشی میرسم که دلیل آن تایید طلبی من از دیگران است ودرنهایت خستگی در روح وجسم برای من بهمراه دارد،
با سلام و ادب
خدا قوت و تشکر از استاد عزیز و همه خدمتگزاران تفکر درمانی سروج.
با سلام وتشکر از استاد عزیز که بخوبی ریشه های طلبکاری را عنوان کردند ،ونسبت به غریبه ها قدر دان بودم ولی از اطرافیان طلبکار وفکر میکردم که ادم قدر شناسی هستم ولی با اموزشها متوجه شدم که این روحیه به خاطر خواسته های نا معقول من بوجود امده و طبق وادی چهارم خودم مسئول مسایل حیاتی خودم هستم 🌹